PÂINE ALBĂ CU UN AMESTEC DE 5 FELURI DE SEMINȚE

Deși nu sunt expertă în aluaturile dospite, îmi place să fac pâine. Frământatul mă calmează, iar finețea aluatului crescut mă încântă. Cred că trebuie să menționez și că pâinea din cuptor împrăștie o aromă minunată în casă. Nu am încercat să fac pâine cu altfel de făină decât albă, dar ieri m-am hotărât să încerc să folosesc mai multe semințe. Rezultatul este o pâine pufoasă, ușor umedă, perfectă pentru micul dejun.

Timp de preparare: 1 oră dospit, 1 oră coacere

Cantitate: 1 pâine

Ingrediente:

  • 400 g făină albă
  • 100 g amestec de semințe de in, susan, boabe de grâu, secară, miez de floarea soarelui
  • 270 ml apă
  • 1 lingură zahăr
  • 1 lingură rasă sare
  • 15 g drojdie uscată

Mod de preparare

Semințele se fierb în apă pentru 2-3 minute, apoi se scurg și se lasă să se răcească.

Apa se încălzește la microunde pentru 1-2 minute. Ea trebuie sa fie călduță, dar nu fierbinte! O puteți testa pe încheietura mâinii, ca pe laptele bebelușilor.

Se pune făina într-un bol mare și se face un mic vulcan, în mijlocul căruia se toarnă jumătate din cantitatea de apă amestecată cu sarea, zahărul și drojdia. Se amestecă ușor cu furculița, încorporând făina puțin câte puțin. Adăugați semințele. Când apa este cât de cât încorporată se toarnă restul apei și se frământa ușor pentru 10 minute până se formează o cocă elastică.

Coca se pune într-un bol curat și se așează într-un loc cald, fără curent. Deasupra bolului se pune un prosop umed. Se lasă cam 30 – 40 de minute la dospit până coca își dublează volumul.

Se frământă apoi puțin cât să iasă aerul din ea și se modelează pâinea în forma dorită. Eu am împărțit coca în două și am format două suluri pe care apoi le-am învârtit unul în jurul celuilalt.  Se așează în tava unsă cu ulei sau tapetată cu hârtie de copt și se lasa iar la dospit, acoperită cu un prosop, pentru 30 minute.

Pâinea se poate unge cu un ou amestecat și se poate presăra cu semințe de mac și/sau susan și se bagă la cuptor la foc mediu, 190C pentru cca. o jumătate de oră.

Lăsați pâinea să se răcească pentru căteva minute înainte de a o consuma. Nimic nu e mai delicios decât o felie de pâine proaspătă, încă caldă, unsă cu unt.

Vă doresc poftă bună!

  

Ce mai caută lumea

  • Ce seminţe se folosesc la pâine
  • ce seminte se pun in paine
  • https://retete-cochete ro/gustari/paine-alba-cu-un-amestec-de-5-feluri-de-seminte/

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 461 de abonați.

Author: Irina

Pasionată de tot ceea ce înseamnă dulciuri și baking. Sugar addicted. Locuiesc în Danemarca, unde mi-am început aventurile culinare în 2009. Iubesc ciocolata, croissantele și să fac oamenii fericiți cu preparatele mele.

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *