MUCENICI MOLDOVENEȘTI

Aceasta este prima oară când fac mucenici moldovenești și pentru reteță m-am inspirat de pe site-ul Laurei. Chiar dacă sunt de post, au ieșit nemaipomenit de gustoși și arătoși. Eu am înjumătățit cantitățile din rețeta Laurei, dar dacă doriți mai mulți, și sunt sigură că o să doriți, dublați cantitățile.

Cantitate: 8 bucăți medii

Timp de preparare: 90 min dospit, 20 min coacere

Ingrediente:

  • 250 g făină
  • 3-4 g drojdie uscată (12 d drojdie proaspătă)
  • 1/2 linguriță sare
  • 130 ml apă călduță
  • 1 linguriță zahăr
  • un plic zahăr vanilat
  • 1/2 fiolă esență rom
  • 1 lingură ulei
  • 100 g nucă măcinată

Sirop

  • 1 ceșcuță zahăr
  • 2 ceșcuțe apă
  • 1 lingură miere

Mod de preparare

Amestecați drojdia cu 1.2 lingurițe apă, 1 linguriță zahăr și 1 lingură de făină. Lăsați amestecul la loc cald acoperit cu un prosop pentru 15 minute.

Adăugați compoziția peste restul făinii și amestecați împreună cu celelalte ingrediente: zahărul vanilat, sarea, esența de rom, lingura de ulei și apa călduță turnată puțin câte puțin, până obțineți o cocă mai puțin lipicioasă. Frământați timp de cca. 10 minute.

Lăsați aluatul la crescut pentru 1 oră la loc cald, acoperit cu un prosop curat umed.

Împărțiți apoi coca în 8 bucăți, 10-12 dacă doriți să fie mai mici și rulați suluri de cca 30 cm pe care le puteți rula ca în poze sau puteți face opturi simple.

Mai lăsați mucenicii în tavă la crescut pentru 20-30 minute. Înainte de a-i băga în cuptorul încins la 180 C, ungeți mucenicii cu puțină apă cu zahăr pentru ca aceștia să iasă rumeni. Se lasă la cuptor pentru 20 de minute.

Cât timp se răcesc, faceți siropul. Ceașca de zahăr, cele două de apă și lingura de miere se pun împreună într-o crăticioară la foc mediu până dau în clocot și apoi se mai lasă pentru 5 minute până se îngroașă siropul.

Mucenicii răciți se pun într-o tavă la însiropat. Recunosc că a ieșit cam mult sirop, așa că am folosit doar jumătate din cantitate. Presărați apoi mucenicii cu nucă măcinată.

Vă dorec poftă bună!

  

Ce mai caută lumea

  • mucenici
  • mucenici moldovenesti
  • Cat se lasa mucenici la cuptor

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 458 de abonați.

Author: Irina

Pasionată de tot ceea ce înseamnă dulciuri și baking. Sugar addicted. Locuiesc în Danemarca, unde mi-am început aventurile culinare în 2009. Iubesc ciocolata, croissantele și să fac oamenii fericiți cu preparatele mele.

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

Share This

Un share ne ajută să publicăm mai multe rețete! Mulțumim!

Shares