Timp de preparare:
- timp de coacere 25-30 min
Cantitate: 6 porții- 6 mini tarte
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 120g unt rece, din frigider
- 100g zahăr tos
- 250g făină ( doua pahare normale- de apa )
- 1 praf de sare
- 1 gălbenuș ou
- 3-4 linguri lapte rece
Pentru cremă:
- 1 cana visine fara samburi (proaspete, din compot sau congelate)
- 1 lingura faina
- 2 gălbenușuri ou
- 3 linguri zahar
- Esenta de vanilie
Pentru topping:
- 3 albusuri ou ( de la ouale folosite la crema si aluat)
- 175g zahăr tos ( cam 7 linguri)
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
Se pune făina într-un vas și se adaugă untul rece tăiat cubulețe. Se mixează totul bine până făina arată ca un aluat sfărâmicios și untul este aproape încorporat ( mai simplu este cu un robot de bucătărie pentru frământat)
Se adaugă gălbenușul bătut cu sarea. Se adaugă zahărul tos și laptele și se frământă totul până formează o cocă destul de sfărâmicioasă, dar totuși legată ( se poate modela). Dacă vi se pare că nu are suficient lichid și a rămas făină neîncorporată, mai adugați o lingură de lapte.
Se formează din cocă un rulou ( baton) și se înfășoară într-o folie de plastic.Se dă la frigider pentru o oră.
Se scoate din frigider aluatul de tartă, se împarte în 6 bucăți egale. Se pune puțină făină pe masa de lucru , după care luăm pe rând bucătile de cocă și le întindem cu sucitorul, puțin mai mari decat dimensiunea formelor de mini tartă.Introducem aluatul în forme ( dacă sunt antiaderente nu necesită ungere, dacă nu, se vor unge cu unt).
Puneți o bucată de hartie de copt pe fiecare aluat de mini tartă și deasupra boabe de fasole sau pietricele. Acest lucru va împiedica creșterea aluatului în mod excesiv.
Bagați formele la cuptorul încalzit în prealabil la 170 grade pentru cca 15min ( până se observă că a început să crească ) Aluatul trebuie să fie auriu și cu consistență de biscuite. Se scot tartele din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt cu boabele de fasole si se mai baga inca 5 min la copt ( să se coacă și mijlocul mai bine).Se scot din nou tartele și se dau la racit pana facem umplutura.
Între timp facem umplutura: vişinele se pun la scurs într-o strecurătoare, iar in sucul obţinut punem o lingură de făină, adăugăm cele doua gălbenuşuri, esenta de vanilie şi punem amestecul la foc, la bain-marie, până se formeaza o cremă densa.( amestecam continuu pentru a nu se coagula oul) Apoi incorporam sivişinele şi lăsăm la răcit.
Din albușurile rămase, zahăr și praful de sare facem o bezea. Când compoziția s-a intărit ( rămâne lipită, legată pe tel și formează oarecum…vârfuri/ turnulete în recipient) înseamnă că este gata.
Se monteză tartele :se pune compoziția de vișine în mod egal în fiecare din cele 6 minitarte, se adaugă bezeaua deasupra și se dau la cuptor pentru cca 20-25 minute, la 130grade.
Dacă puneți la temperatură mare (180 grade) bezeaua va ieși lipicioasă….iar la temperaturi mai mici 110-130grade ea va deveni crocantă și sfărâmicioasă. ( e mai indicat !)Când bezeaua este gata – ușor aurile, se scot tartele din cuptor și se dau la răcit.Se țin la frigider minim 3 ore și se consumă ca atare.
Poftă bună !