GĂLUȘTE CU PRUNE

prune3

prune4

Desertul acesta îmi aduce aminte de copilărie, căci îl făcea în special bunica. Este un desert care necesită puțin mai mult timp de preparare, dar rezultatul final nu dezamăgește niciodată. Prunele din interior sunt zemoase și acrișoare, pesmetul este crocant și dulce, iar aluatul din cartofi, făină si un ou este moale și destul de pufos. Vă las mai jos și un mic bonus, o secvență memorabilă și foarte haioasă în care Mircea Diaconu vă arată cum să faceți găluște cu prune în filmul românesc Îmtâmplări cu Alexandra din 1989.(La momentul 1:11:13)

Timp de preparare galuste cu prune: 2 ore

Cantitate: cca. 20 de bucăți

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 350 gr. făină
  • 1 lingură zahăr
  • 1 lingură ulei
  • 1 ou
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 1 kg prune
  • 300 gr. pesmet
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 3,4 linguri de zahăr
Mod de preparare

Prunele se spală, se taie în jumătate și se scot sâmburii. Se presară cu app. 2 linguri de zahăr și o linguriță rasă de scorțișoară.

Cartofii se spală bine și se pun întregi la fiert cu puțină sare. După ce s-au fiert, cartofii se decojesc și se zdrobesc ca pentru piure. Se amestecă apoi cu făina, lingura de zahăr, uleiul, oul și cu lingurița de sare până ce se formează un aluat lipicios.

Într-o tigaie la foc mic, se pune puțin ulei și se călește pesmetul amestecând din când în când. Se retrage de pe foc după ce s-a făcut auriu, se lasă să se răcească și se pun 3, 4 linguri de zahăr și 1 linguriță de scorțișoară, opțional.

Se pune o oală mare cu apă la fiert cu puțină sare. Prunele se scurg bine dacă și-au lăsat suc și se formează găluștile. Rulați o bucată de aluat sub formă de cerc, puneți o jumătate sau o prună întreagă în mijloc și formați o bilă astfel încât să acoperiți bine pruna. Când apa a început să clocotească, micșorați focul și puneți găluștile în oală. Se lasă la fiert cam 10 minute, până ce se vor ridica la suprafață și apoi se mai lasă 3,4 minute. Aveți grijă să nu puneți prea multe la un loc, să nu se lipească între ele.

Găluștile se scurg bine și cât sunt încă fierbinți se tăvălesc prin pesmet. Dacă le lăsați să se răcească prea mult, pesmetul nu se va mai lipi de ele.

Poftă bună la galuste cu prune!

prune1

prune0

Ce mai caută lumea

  • galuste cu prune
  • galusti cu prune
  • galuste cu prune reteta
  • galuste cu prune reteta rapida
  • reteta galuste cu prune
  • galuste cu prune pufoase
  • galuste cu prune cu cartofi
  • reteta de galuste cu prune
  • retete galuste cu prune
  • galuste de prune

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 458 de abonați.

Author: Irina

Pasionată de tot ceea ce înseamnă dulciuri și baking. Sugar addicted. Locuiesc în Danemarca, unde mi-am început aventurile culinare în 2009. Iubesc ciocolata, croissantele și să fac oamenii fericiți cu preparatele mele.

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. TĂIȚEI CU PESMET ȘI GEM DE ZMEURĂ | Aventurile noastre ... culinare - [...] dar este unul din preferatele mele pe care-l facea bunica. Gustul este ușor asemănător cu cel al găluștilor cu…

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

Share This

Un share ne ajută să publicăm mai multe rețete! Mulțumim!

Shares