Timp de preparare: timp de coacere 25-30 min
Cantitate: 12-14 bucăti
Ingrediente:
Pentru blat:
- 100 g unt
- 150 g zahar
- 1 ou intreg
- 250 g faina
- 1 praf de sare
Pentru crema de lamaie:
- 250 ml suc lamaie (cca 6 lamai medii)
- coaja rasa de la 4 lamai
- 6 oua intregi
- 300 g zahar pudra
- 50 g unt
- 1 lingurita esenta de vanilie sau 1 baton de vanilie
Pentru bezea:
- 6 albusuri
- 8 linguri zahar ( cca 200g)
- 1 praf de sare
Metoda de preparare:
Blatul:
Amestecam zaharul cu untul la temperatura camerei, pana obtinem o compozitie omogena. Adaugam oul si amestecam, apoi adaugam faina si sarea, precum si vanilia. Framantam bine ingredientele pana obtinem o coca destul de compacta incat sa nu se mai lipeasca de vas, pe care o bagam 30 min la frigider, acoperit cu folie de plastic, pentur a evita uscarea acesteia.
Dupa acest interval de timp, se scoate din frigider aluatul de tartă, se împarte în 12 bucăți egale. Se pune puțină făină pe masa de lucru , după care luăm pe rând bucătile de cocă și le întindem cu sucitorul, puțin mai mari decat dimensiunea formelor de mini tartă.Introducem aluatul în forme ( dacă sunt antiaderente nu necesită ungere, dacă nu, se vor unge cu unt).
Puneți o bucată de hartie de copt pe fiecare aluat de mini tartă și deasupra boabe de fasole sau pietricele. Acest lucru va împiedica creșterea aluatului în mod excesiv.
Bagați formele la cuptorul încalzit în prealabil la 170 grade pentru cca 15min ( până se observă că a început să crească ) Aluatul trebuie să fie auriu și cu consistență de biscuite. Se scot tartele din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt cu boabele de fasole si se adauga crema de lamaie. Se dau la cuptor pentru inca 10 min, dupa care se scot din nou, se adauga bezeaua si se lasa inca 10min.
Crema de lamaie
Se pune un vas de apa pe foc pentru bain-marie.
Ingredientele cremei sucul de lamaie, coaja , ouale, zaharul – se omogenizeaza bine cu un tel si se pun la bain-marie,amestecand continuu, pana se ingroasa crema. Luam crema de pe foc, adaugam untul si amestecam bine, dupa care punem cam doua linguri din ea peste fiecare mini-tarta.
Bezeaua:
Din albușurile rămase, zahăr și praful de sare facem o bezea – amestecand cu telul ( mizerul) mai intai albusurile pana se dubleaza ca volum, apoi adaugand treptat zaharul si bineinteles praful de sare.Când compoziția s-a intărit ( rămâne lipită, legată pe tel și formează oarecum…vârfuri/ turnulete în recipient) înseamnă că este gata.
Este foarte important ca vasu unde faceti bezeaua sa nu fie umed, iar albusurile sa nu prezinte urme de galbenus. Daca una din aceste doua reglui sunt incalcate, cel mai probabil bezeaua nu se va lega.
Când bezeaua este gata – ușor aurile, se scot tartele din cuptor și se dau la răcit.
Se tin la frigider minim 2 ore și se consumă ca atare.
Poftă bună !