Întotdeauna am fost fascinată de clătitele văzute în filmele americane. Acestea sunt de obicei mici, groase și pot conține fructe, fiind de regulă consumate la micul dejun, simple, cu puțin unt sau cu sirop de arțar. Eu am încercat varianta cu afine și au ieșit foarte bune și pufoase. Au avantajul că fiind mai mici, se pot întoarce mult mai ușor decât clătitele noastre clasice, deci pot fi încercate cu încredere și de începători. Vi le recomand cu drag!
Timp de preparare: 30 minute
Cantitate: 12-13 clătite (cca. 10 cm diametrul)
Ingrediente:
- 130 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1/4 linguriță sare
- 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 2 linguri de zahăr
- 40 g unt topit și răcit
- 250 ml lapte bătut (sau lapte dulce în care se adăugă 2 linguri de suc de lămâie sau oțet)
- 1 ou
- 150 g afine proaspete
- opțional ca topping: miere, zahăr pudră, gem
Mod de preparare
Untul se topește la foc mic și apoi se lasă la răcit.
Făina se amestecă cu sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și zahărul.
Înntr-un bol se bate ușor oul, se adaugă laptele bătut și untul topit. Dacă nu aveți lapte bătut, puteți pune într-o cană cu lapte dulce 2 linguri de suc de lămâie sau oțet. Lăsați laptele pentru cca. 10 minute să se coaguleze și apoi se poate folosi în locul laptelui bătut.
Amestecați ușor făina cu laptele, oul și untul topit până se obține o compoziție de consistența smântânii. Nu contează dacă mai rămân câteva cocoloașe, aluatul nu trebuie amestecat prea mult căci altfel clătitele vor ieși tari.
Se încinge o tigaie neaderentă la foc mediu și se unge cu puțin ulei de floarea soarelui.
Se pune în tigaie cam 1,2 linguri din aluat sau un polonic mic. Se lasă 2-3 minute pe o parte până încep să apară mici bule de aer la suprafață. Se pun câteva afine pe clătite și se întorc apoi pe partea cealaltă pentru încă 2 minute până devin aurii. Într-o tigaie mare merg prăjite cam 2 clătite deodată, nu vă recomand să puneți mai multe căci altfel se vor lipi între ele.
Aluatul se poate păstra la frigider pentru 1,2 zile dacă nu doriți să folosiți toată cantitatea deodată.
Clătitele se consumă calde ca desert sau la micul dejun, simple ori cu puțină miere, gem sau zahăr pudră.
Poftă bună!
Ce mai caută lumea
- https://retete-cochete ro/desert/clatite-pufoase-cu-afine-blueberry-pancakes/
5 aprilie 2013
Suna perfect pentru weekend-ul ce vine. La munca, cu gandul la ceva bun si soare 😀 Multumesc pentru idee!