PRAJITURA TOSCA ( TOSKA CAKE)

tosca 3

Vanilie? Ciocolata? Ce sa fie? Si blatul? Hm….textura nisipoasa, aromat si delicios? Sau insiropat si crocant ? Greu de ales, asa-i? Prajitura asta le intruneste insa pe toate patru. Orice ai prefera aceasta e alegerea ideala. Nu poti gresi cu ea la nici o sarbatoare, va fi in garantat desertul vedeta.

Timp de preparare:  2 ore

Cantitate: aproximativ 1 prajitura- cca 30buc

Ingrediente:

Blatul 1- pandispan si mac:

6 albusuri

180 g zahar

120 g mac

3 linguri nuca de cocos

3 linguri faina

1 praf de copt

1 praf de sare

Crema de vanilie:

6 galbenusuri

150 zahar

3 linguri amidon – sau 3 linguri de faina

250 ml lapte

200 g unt – 1 pachet ( la temperatura camerei)

esenta de vanilie sau o pastaie

Sirop de zahar caramel:

180g zahar

100g apa

Blatul 2- biscuiti

150 g-200g biscuiti obisnuiti (populari sau petite beure)

siropul de zahar ars – preparat anterior

Glazura de ciocolata

200 g ciocolata amaruie

200 ml frisca lichida ( sau smantana pentru gatit)

100 g unt

1-2 linguri miere ( optional)

Mod de preparare:

Pentru inceput preincalzim cuptorul la 175-180 grade Csi pregatim o tava , mai mare ( cca 25-35cm) pe care ori o ungem cu unt, ori o tapetam cu hartie de copt. Eu am ales a doua varianta.

Blatul 1- pandispan si mac:

Batem albusurile cu un praf de sare pana cresc in volum si devin ca o spuma groasa.

IMG_9303

Dupa, incepem treptat sa adaugam zaharul, mixand pana devine tare si lucios ( formeaza turnulete – sta spuma tare) astfel incat sa putem intoarce castronul si compozitia sa nu cada.

IMG_9304

Scoatem mixerul din bol si cu o lingura sau spatula punem macul, nuca de cocos , faina cu praful de copt, amestecand usor, de jos in sus pentru a nu scoate aerul din compozitia de albusuri.

IMG_9306

Se toarna usor compozitia formata in tava de copt si se da la cuptor cca 15-20 min , pana incepe sa devina usor aurie si trece testul scobitorii ( scobitoare iese curata, fara firimituri).Cand este gata se da la racit ( eu l-am dat cu tot cu tava).

Crema de vanilie:

Mixam cele 6 galbenusur cu zaharul tos, cu un mixer, la treapta mare de viteza, pana se albesc putin si capata o consitenta de crema mai groasa.Se adauga peste crema cele trei linguri de faina sau amidon,  laptele incalzit putin, esenta de vanilie si se aseaza la bain-marie( peste un vas cu apa pus la fiert), amesecand usor pana se ingroasa bine( ca o budinca).

IMG_9308

Luam vasul de pe foc si il dam la racit, acoperit in prealabil cu o carpa de bucatarie sau folie alimentara ( sa nu faca crusta).

Pana se raceste crema,batem spuma untul cu zahar, iar cand crema e racita se adauga peste ea.

IMG_9309

Rezulta o crema fina si delicioasa. ( Puteti sa faceti si eclere cu crema asta! )Adaugam crema peste blatul de pandispan cu mac si dam la frigider pana se intareste ( 40-60min).

Sirop de zahar caramel:

Se pun cele 180g zahar intr-o craticioara antiaderenta ( cu fundul gros- sau teflonat) si se lasa pe foc sa se topeasca ( se caramelizeaza- devine maroniu- auriu). Se adauga apa si se amesteca pana devine ca un sirop.( la contactul cu apa zaharul se va intari brusc, dar isi va reveni la loc, topindu-se).

Se da la racit ( eu l-am pus intr-o cratita cu apa ca sa se raceasca mai repede!)

IMG_9313

Blatul 2- biscuiti

Scoatem tava de prajitura din frigider si inmuiem fiecare biscuite in siropul caramel , dupa care ii asezam pe crema de vanilie, formand astfel al doilea blat al prajiturii.Bagam din nou prajitura la rece, pana facem si ultima parte, glazura de ciocolata.

IMG_9311

Glazura de ciocolata

Ciocolata ( cu lapte sau amaruie) rupta in bucatele, smantana ( sau frisca lichida), mierea si untul se pun toate pe foc, amestecand incet pana se topesc toate si devin o crema groasa si lucioasa.

IMG_9316

Se ia glazura de pe foc si se repartizeaza in mod egal pe toata prajitura.

IMG_9317

Se da la frigider si se taie bucatele a doua zi. ( Trebuie sa o tinemti macar 10 ore la rece ca sa intre aromele unele in altele).

Pofta buna !

IMG_9320

tosca 1

tosca 5

tosca 4

tosca 6

Ce mai caută lumea

  • prajitura tosca
  • prajitura toscana
  • prajitura toska
  • prajitura tosca cu mac
  • prajitura tosca reteta originala
  • tosca prajitura
  • prajitura cu mac tosca
  • prajitura tosca reteta
  • prajitura toska cu mac si crema de vanilie
  • reteta prajitura tosca

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 461 de abonați.

Author: Adriana

Share This Post On

1 Comment

  1. I really like your writing so much. And may all your days be merry and bright and may your Christmas be white! Merry Christmas!!

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *