Acest tort este dens, cu aromă intensă de ciocolată, rom și banane. Eu îl prepar la toate aniversările și este deja faimos în cercul de prieteni. Blatul poate fi consumat și ca atare, pentru că rețeta pentru el este dintr-o carte veche de bucătărie unde era denumit chec economic. Nu vă lăsați păcăliți de titlul simplu, căci este foarte delicios. Merită încercat!
Cantitate: 10-12 porții
Timp de preparare: 90 minute
Ingrediente:
- 2 ouă mari la temperatura camerei
- 1 ceașcă mare de zahăr
- 1 ceașcă mare de lapte
- 1 ceașcă mare de ulei de floarea soarelui
- 2 ceaști mari de făină
- 1 plic praf de copt
- 3 linguri cu vârf de cacao
- 1 linguriță esență rom
- 1 linguriță esență vanilie
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 borcan Nutella sau altă cremă asemănătoare
- 3 banane mici
- 250 ml frișcă lichidă
- 1 plic întăritor de frișcă
- 4 cubulețe ciocolată rasă
Mod de preparare
Cuptorul se încinge la 150 C și o tavă de tort se tapetează cu ulei și făină pe margini și cu hârtie de copt pentru fundul tăvii.
Pentru a măsura cantitățile se folosește aceeași cană, eu am folosit una ca cea din imagini.
Într-un castron se freacă zahărul și gălbenușurile cu o lingură de lemn. Se adaugă apoi pe rând laptele, uleiul și esențele. Făina se amestecă separat cu cacaoa și praful de copt și se adaugă peste compoziția inițială, amestecând bine să nu rămână cocoloașe.
În alt bol se bat albușurile spumă cu sarea, până rămân pe tel și nu mai curg. Apoi se pun în primul castron și cu o spatulă sau o lingură de lemn se incorporează ușor, cu mișcări de jos în sus. Nu amestecați prea mult, căci altfel bulele de aer din albușuri vor dispărea și blatul nu va mai crește.
Aluatul se toarnă în tavă și se bagă la cuptor pentru 50 de minute, 1 oră la foc mic. Testați cu o scobitoare dacă blatul este gata. Scobitoarea introdusă in mijlocul blatului, trebuie să iasă uscată și fără prea multe firimituri.
Se lasă apoi la răcit, pentru cel puțin 15 minute. Pentru că de obicei blatul se crapă pe deasupra, eu îl întorc și astfel fundul care este neted va fi deasupra. Apoi se taie pe mijloc în 2 straturi egale.
Puteți însiropa blatul, dar el este foarte gustos și așa. Se întinde un strat generos de cremă de ciocolată și se pun apoi rondelele de banană.
Cealaltă jumătate de blat se pune deasupra și tortul de ornează cu frișca batută tare cu pliculețul de întăritor. Eu am întins cu un cuțit frișca și cu o furculiță am făcut mici valuri, iar apoi am ras pe deasupra ciocolată amăruie.
Tortul se ține la frigider câteva ore pentru ca aromele să se întrepătrundă mai bine, dar poate fi consumat și imediat. Cel mai bine este să-l ornați chiar înainte de a-l consuma pentru că frișca nu-și menține forma prea mult timp.
Vă urez poftă bună!
Ce mai caută lumea
- tort cu banane
- tort de ciocolata cu banane
- tort cu ciocolata si banane
- tort cu banane si ciocolata
- tort cu fructe si ciocolata
- prajitura cu banane si ciocolata
- tort de banane
- prajitura cu ciocolata si banane
- tort cu banane si frisca
- tort cu nutella si banane
19 mai 2016
Salut,
Suna foarte bine reteta, o sa o incerc, insa ma intereseaza dimensiunile tavii pt blat.
Merci,
19 mai 2016
Buna Andra, tava mea are 22 cm in diametru.
8 martie 2017
M-ai pierdut la jumatate de borcan de Nuttela….. Ce gospodina foloseste Nuttela?
9 martie 2017
Bună Cătălin! Aşa cum nici voi nu cumpăraţi o maşină pentru a o dezasambla şi inventaria piesele şi vă folosiţi de catalogul producătorului … la fel şi noi luăm ciocolata gata preparată 🙂 pentru a face un produs final mult mai bun! Spor!
10 iulie 2018
Buna!
As avea si eu doua intrebari:
1. Ce fel de ceasca ati folosit la masurarea ingredientelor pentru blat? Ceasca de cafea sau cana clasica de 250?
2. Eu am o tava pentru tort si are diametrul 26 cm… credeti ca as putea sa fac blatul acesta pentru un tort ce eu as vrea sa il combin cu o crema de banane?
Multumesc anticipat! 🙂