Numele în traducere liberă din daneză înseamnă prăjitură de bere. La gust este asemănătoare cu turta dulce și se pregătește cu o bere cu un conținut mic de alcool (sub 2%). Tipul de bere folosit se numește Hvidtøl sau Nisseøl. Este o bere închisă la culoare, dulce, cu gust puternic de malț. Cu mult timp în urmă era cea mai populară bere din Danemarca, acum este băută în special în perioada Crăciunului.
Timp de coacere: 55-60 minute
Ingrediente:
- 500 g făină
- 400 g zahăr brun
- 330 ml bere 1,8% (Nisseøl sau Hvidtøl)
- 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
- 2 lingurițe de scorțișoară
- 1 linguriță de praf de cuișoare
- 1/2 linguriță sare
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 175 grade C.
Se amestecă toate ingredientele uscate într-un bol și se adaugă apoi berea. Se amestecă până toată făina este încorporată și se toarnă într-o tavă de chec/pâine unsă cu puțin ulei sau tapetată cu hârtie de copt.
Tava se dă la cuptor pentru 55-60 de minute.
Prăjitura se taie în felii de cca 1 cm. Danezii servesc feliile unse cu unt.
Poftă bună!