Un desert rapid, pe care l-am inventat intr-o dupa-amiaza calda de vara, din dorinta de a manca ceva gustos, racoritor si foarte, foarte usor de facut.
Timp de preparare: aprox 15 min
Cantitate: aproximativ 8 portii
Ingrediente:
- 1 cana mure ( sau orice lat fruct doriti – zmeura, capsuni…)
- 2-3lg zahar alb
- 100ml lapte dulce rece ( de la frigider)
- 2 oua
- esenta de vanilie ( sau un baton de vanilie)
- un praf de sare
- 8 felii de paine alba tost
- Praf de frisca + intaritor de frisca+150ml lapte dulce rece( de la frigider)
- 1 cutie mascarpone (200-250g)
Mod de preparare:
Se prepara frisca conform indicatiilor de pe pachet ( cu 150ml din lapte) plus intaritorul de frisca. Daca aveti frisca lichida nu mai aveti nevoie de cei 150ml de lapte. Se da la frigider pana se intareste. Cand este gata se amesteca usor cu o lingura de zahar, mascarpone si esenta de vanilie dupa gust. Se dau din nou la rece pana sunt gata friganelele.
Feliile de paine tost se decupeaza cu un inel de ornat ( sau se lasa intregi – eu le-am decupat din motiv estetic, atat).
Cele doua oua se bat cu un praf de sare, cele doua linguri de zahar ramase si cei 100ml lapte. Intre timp se pune pe foc la incins o tigaie de teflon cu putin ulei vegetal( cam o lingurita), unde vom praji friganele.
Fiecare felie de paine se da pe ambele parti prin amestecul de lapte si ou si se pun la prajit in tigaie, pe ambele parti.
Cand sunt aurii se dau de o parte la racit, pe un gratar de prajituri.
Friganelele se pun pe un platou, se adauga din abundenta creama mascarpone si se orneaza cu mure. Pentru un plus de aspect , eu am pisat cu o furculita 2 linguri de mure si le-am adaugat in crema mascarpone, rezultand un aspect marmorat. Se da la rece si se consuma ca atare.
Poftă bună !
Ce mai caută lumea
- friganele
- https://retete-cochete ro/desert/friganele-dulci-cu-mure-si-crema-mascarpone/