Cheesecake-ul din rețeta de mai jos este super cremos și decadent. Are trei straturi: unul crocant din biscuiți de vanilie și oreo, apoi unul din brânză cremă, smântână și vanilie, iar deasupra un strat delicios de brânză cremă cu ciocolată amăruie. Este un desert excelent pentru o cină romantică de Valentine’s day cu persoana iubită.
Timp de preparare: 45 de minute preparare și 50-60 minute pentru coacere
Cantitate: 8-10 porții
Ingrediente pentru blat:
- 125 g unt topit
- 250g biscuiți dulci (125g simplii de vanilie, 125g cu cacao de tip oreo fără cremă)
Ingrediente pentru umplutură:
- 500 g brânză cremă (tip philadelphia) la temperatura camerei
- 100 g zahăr alb
- 1 baton de vanilie
- 3 ouă la temperatura camerei
- 1 lingură amidon
- 300 ml smântână 18% grăsime
- 180 g ciocolată amăruie topită
Mod de preparare
Se unge cu unt o tavă de 20 cm diametrul cu fundul detașabil. Se tapetează fundul tăvii cu hârtie de copt.
Untul se topește la foc mic și se lasă să se răcească. Biscuiții se mărunțesc fin cu ajutorul unui sucitor sau cu robotul de bucătărie. Dacă folosiți biscuiți oreo, se aruncă crema. Când untul s-a răcit, se toarnă peste biscuiți și se amestecă totul cu o lingură. Se pune apoi amestecul în tavă și se presează bine de pereții tăvii cu ajutorul unui pahar cu fundul plat. Tava se pune în congelator pentru 15 minute.
Cuptorul se încălzește la 160 grade C.
Brânza cremă și zahărul se bat cu mixerul până se omogenizează. Se pun ouăle, unul câte unul și se mixează bine între adăugări. Se pun apoi semințele de la un baton de vanilie. Ca să scoateți semințele, se taie batonul pe lung și se răzuiesc cu spatele unui cuțit.
Ciocolata se taie bucățele mici și se topește la baie-marie (într-un vas termorezistent, deasupra unei cratițe cu apă fierbinte). Se lasă apoi la răcit.
Tava se scoate din congelator și se bagă la cuptor pentru 10 minute.
Între timp, lingura de amidon se amestecă cu două linguri din smântână până se omogenizează și apoi se adaugă restul de smântână. Se pune totul peste brânza cremă și se mixează un pic până se încorporează totul.
Se împarte compoziția de brânză în două boluri. Într-un bol se adaugă ciocolata topită și se amestecă cu o spatulă. Se toarnă compoziția cu ciocolată în tavă și se netezește cu o spatulă sau o lingură, iar deasupra se toarnă ușor și cealaltă jumătate din cremă rămasă.
Se bagă în cuptorul pre-încălzit la 150-160 C pentru 50-60 de minute. Verificați cheesecake-ul după 50 de minute, dacă marginile sunt făcute iar centrul este puțin nefăcut, înseamnă că este gata. Dacă stă prea mult la cuptor, se va crăpa pe deasupra.
Cheesecake-ul se lasă să se răcească la cuptor pentru 15 minute cu ușa întredeschisă și apoi la temperatura camerei până se răcește complet. Se pune la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.
Se poate servi ca atare sau se poate orna cu frișcă și fructe de pădure. Ca să tăiați felii frumoase din cheesecake, se înmoaie un cuțit în apă caldă și se șterge pe un prosop între fiecare tăiere.
Poftă bună!