Aceste prăjiturele sunt foarte aromate, moi înăuntru și seamănă la gust cu turta dulce datorită mirodeniilor parfumate precum: scorțișoară, nucșoară, ghimbir și cuișoare. Sunt perfecte pentru Crăciun, dar nu numai. Sper să le încercați!
Timp de preparare: 30 minute preparare, 2 ore la frigider, 12 minute la cuptor
Cantitate: 24-30 bucăți
Ingrediente:
- 200 g ciocolată amăruie (70% cacao)
- 225 g făină
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/4 linguriță cuișoare măcinate pudră
- 1/4 linguriță nucșoară măcinată pudră
- 1 1/4 linguriță ghimbir uscat măcinat
- 1 lingură cacao
- 115 g unt la temperatura camerei
- 1 bucată de 3 cm ghimbir proaspăt ras (cam 1 lingură)
- 90 g zahăr brun
- 90 g miere
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- pentru decor: 50 g zahar alb tos
Mod de preparare
Se pregătesc 2 tăvi cu hârtie de copt.
Ciocolata se taie în bucățele mici.
Într-un bol se cerne făina împreună cu ghimbirul uscat, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele și lingura de cacao.
Bicarbonatul de sodiu se dizolvă într-o ceșcuță cu 1 lingură de apă fiartă.
În alt bol, se bate untul cu mixerul împreună cu ghimbirul proaspăt ras până untul devine pufos, cam 3 minute.
Se adaugă apoi zahărul brun și mierea.
Se pune jumătate din cantitatea de faină peste unt, apoi bicarbonatul dizolvat, și se amestecă.
Se adaugă apoi restul de făină, bucățelele de ciocolată și se amestecă totul cu o lingură de lemn până se încorporează toată făina.
Aluatul se pune la frigider pentru 1-2 ore.
Se încinge cuptorul la 160 grade C.
Se fac biluțe de 3-4 cm care se rulează prin zahar alb. Biluțele se mai dau la frigider pentru 20 minute ca să-și păstreze forma în cuptor.
Se așează biluțele pe tavă cam la 4 cm distanță una de cealaltă și se bagă la cuptor pentru 12 minute, până când suprafața se crapă ușor.
Se lasă să se răcească în tavă pentru 5 minute apoi se transferă pe o farfurie și se mai lasă la răcit.
Se pot păstra pentru mai multe zile într-o cutie închisă ermetic….dacă mai rămân.
Le recomand alături de un pahar de lapte rece!