Chocolate lava cake este un desert decadent cu ciocolată, cunoscut și ca Molten chocolate cake sau Chocolate fondant cake. Cel mai important aspect al acestei prăjituri este mijlocul cremos. Chiar dacă Adriana a postat deja o rețetă eu vă ofer o altă variantă însoțită de un sos acrișor de fructe de pădure care să balanseze gustul foarte consistent și dulce al lava cake-ului.
Timp de coacere: 10-12 minute
Cantitate: 2 porții
Ingrediente:
Pentru lava cake:
- 100 g ciocolată neagră (de menaj)
- 50 g unt
- 1 praf de sare dacă untul este nesărat
- 1 lingură Baileys sau 1 linguriță de esență de rom
- 1 ou mic
- 1 lingură rasă de făină
- 1 lingură rasă de zahăr
Pentru sosul de fructe:
- 50-80 g fructe de pădure congelate
- 1 cub mic de unt, cât o nucă
- 1 lingură rasă de zahăr
- 1/2 baton de vanilie, opțional
Mod de preparare:
Cuptorul se încinge la 200 grade C.
Untul și ciocolata se fac bucățele mici și se pun pe foc mic la topit. Se amestecă încontinuu cu o spatulă până se topește totul și se lasă la răcit.
Într-un bol se bate oul cu un tel, se adaugă lingura de zahăr și lingura de făină și se amestecă până se omogenizează.
Peste amestecul din ou se pune ciocolata topită, puțin câte puțin în timp ce se amestecă încontinuu, pentru că ciocolata este caldă și nu vrem să se coacă oul.
Formele de ramekin se ung cu unt și se tapetează cu zahăr tos apoi se umplu cu compoziția de ciocolată care ar trebui să aibe consistența unei smântâni.
Se bagă la cuptor pentru 10-12 minute, nu mai mult, pentru că altfel nu va mai fi moale înăuntru. Prăjitura va fi ușor crăpată la suprafață când este gata.
Între timp se pun într-o tigaie la foc mediu fructele congelate, se adaugă untul și zahărul și dacă aveți o jumătate de baton de vanilie crestat pe mijloc. Se amestecă din când în când până fructele s-au dezghețat și sosul se îngroașă puțin. Acest sos este unul acrișor ce merge perfect cu deserul lava cake care este foarte dulce și decadent.
Desprindeți cu ajutorul unui cuțit subțire, prăjiturica de marginile vasului pentru a-l putea scoate mai ușor. Apoi puneți o farfurie deasupra ramekinului și dintr-o mișcare rapidă întoarceți-l invers.
Desertul de servește cât este cald împreună cu sosul de fructe de pădure sau cu o lingură de înghețată de vanilie.
Poftă bună!
Ce mai caută lumea
- fondant de ciocolata
- sos de fructe de padure
- sos fructe de padure
- lava cake cu fructe de padure
- sos de fructe in tigaie pentru tort