Nu există nimic mai delicios decât o felie de pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor. Mereu mi-a fost frică un pic de aluaturile cu drojdie, pentru că trebuie să ai timp și puțină îndemânare, dar o dată ce m-am avântat în acest proces am văzut că nu este deloc greu să faci o pâine grozavă.
Cantitate: 2 pâini mari
Timp de preparare: dospit 2 ore, coacere 30 minute
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 600 ml apă călduță
- 30 gr drojdie proaspătă
- 2 linguri zahăr
- 1 lingură rasă sare
- semințe pentru decor: mac, susan
- 1 ou
Mod de preparare:
Se pune făina pe suprafața de lucru curată și se face un mic vulcan, în mijlocul căruia se toarnă jumătate din cantitatea de apă amestecată cu sarea, zahărul și drojdia mărunțită. Se amestecă ușor cu furculița, incorporând făina puțin câte puțin. Când apa este cât de cât incorporată se toarnă și cealaltă jumătate și se frământa ușor până se formează o cocă elastică.
Coca se pune într-un bol, se presară cu făină și se așează într-un loc cald. Deasupra bolului se pune un prosop umed. Se lasă cam 1 oră la dospit până coca își dublează volumul.
Coca se frământă puțin cât să iasă aerul din ea și se modelează pâinea în forma dorită. Se așează în formă unsă cu ulei sau în tava tapetată cu hârtie de copt și se lasa iar la dospit, acoperită pentru 1 oră.
Pâinea se unge cu un ou amestecat și se presară cu semințele de mac și susan și se bagă la cuptor la foc mediu, 190C pentru cca. o jumătate de oră.
Lăsați pâinea să se mai răcească un pic înainte de a o consuma. Se păstrează bine pentru 2 zile învelită într-un șervet de bucătărie.
Poftă bună!