De mult vroiam sa incerc tarta asta. Combinatia de martipan si ciocolata mi se pare ideala. Sper sa o incercati. Eu am zis ca sarbatoarea de Pasti este ocazia ideala sa fac ceva mai deosebit…si…am reusit.
Timp de preparare:
- timp intermediar de coacere 15 min
- timp final de coacere 20-25 min
Cantitate: 1 tartă mare și 6 mini tarte
Ingrediente –aluat
- 1 ou
- 100g zahar tos
- 1 pachet unt – 200g
- 1 praf sare
Ingrediente–umplutură
- 450g martipan ( 3 batoane de 150g – am găsit la Mega Image )
Ingrediente–ganache ciocolată neagră
- 400g smantana pentru gatit
- 270g ciocolată neagră – 3 ciocolate
Ingrediente–decor
- 3 linguri zahăr tos pentru caramel
- O mână nuci sau migdale
Mod de preparare:
Făina, sarea și zahărul pudră le-am pus-o într-un castron, am adăugat untul rece pe care l-am amestecat cu vărful degetelor, până aluatul arăta sfărâmicios (ca niste firmituri). Am adaugat oul și am frământant coca până s-a putut dezlipii de pe pereții vasului. Am scos aluatul pe masă, unde am continuat să îil frământ cu podul palmei până a căpătat o cosistență fină ( cam 5-6 minute).
Apoi l-am lăsat la rece,în frigider, aproximativ 15-20minute.
Am întins aluatul într-o foaie subțire, cca 4-5 mm, repartizând aluatul pentru o tartă mare și 6 tarte mici. Introducem aluatul în forme ( dacă sunt antiaderente nu necesită ungere, dacă nu, se vor unge cu unt).
Formele de tarta cu aluatul se bagă din nou în frigider pentru încă 15 min, se scot și se ințeapă cu furculița din loc în loc, pentru a preveni umflarea aluatului în timpul coacerii.Puneți o bucată de hartie de copt pe fiecare aluat de tarta și mini tartă și deasupra boabe de fasole sau pietricele. Acest lucru va împiedica de asemenea creșterea aluatului în mod excesiv.
Bagați formele la cuptorul încalzit în prealabil la 170 grade pentru cca 15min ( până se observă că a început să crească ) Aluatul trebuie să fie auriu și cu consistență de biscuite. Se scot tartele din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt cu boabele de fasole si se mai baga inca 10 min la copt ( să se coacă și mijlocul mai bine).
Se scot din nou tartele și se dau la racit. Se scot cu grijă din forme.
Tartele răcite le-am umplut cu un disc de marțipan peste care am turnat un sos de ciocolată, ganache de ciocolată neagră, realizat din 400g smântâna pentru gătit și 270g ciocolată neagră . Ciocolata ruptă în bucăți și smântâna le-am pus pe foc, până s-au topit și au format un sos gros.
Am turant sosul astfel obținut peste marțipan, iar deasupra ,ca decor am așezat câteva nuci caramelizate în zahăr tos.După ce sunt complet răcite se dau la frigider minim 2 ore și se consumă ca atare.
Poftă bună !
Trackbacks/Pingbacks