Dulceață de ardei iute

Dulceața de ardei iute este una din preferatele mele alături de aproape orice fel de friptură. Merge extraordinar de bine și cu garniturile de cartofi, fie prăjiți fie la cuptor. Este practic un fel de sos dulce-acrișor pentru toți gurmanzii cărora adoră gustul mai mult sau mai puțin picant. Rețeta următoare pentru a prepara o dulceață de ardei iuți nu este foarte grea, însă reușita acesteia va depinde mult și de măiestria voastră în bucătărie (ca să nu-i zicem noroc 🙂 ) Este o dulceață care ar fi bine să nu vă lipsească din cămară/frigider pentru că este delicioasă.

Rețetă dulceață de ardei iute

Timp de preparare:  aproximativ 120 minute

Cantitate: aproximativ 10-12 borcane 314 ml

Ingrediente:

  • 2 kg ardei iuți
  • 2 kg ardei capia
  • 1 l oțet
  • 2 kg zahăr
  • 2-3 linguri sare grunjoasă neiodată
  • zeama de la o jumătate de lămâie

Mod de preparare:

Rețeta pentru dulceața de ardei iuți nu este foarte grea. Mai mult durează curățarea ardeilor. Ardeii capia și cei iuți se spală, se scot cotoarele și semințele și se feliază în funcție de modul cum dorim să-i mărunțim: fie tăiați în bucăți mici (0,5 cm), fie în felii care să poată fi introduși în robotul de bucătărie sau mașina de tocat. Mie îmi place să fie ca o pastă, așa că i-am dat prin mașina de tocat. ATENȚIE! Folosiți mânuși și aveți grijă să nu vă frecați la ochi. Este indicat să curățați ardeii iuți într-un spațiu deschis.

Eu am folosit pe lângă ardeiul iute clasic și câteva bucăți din soiuri mai speciale, gen Habanero, Jalapeno, Cayenne sau Cherry Bomb. Dar aceștia sunt doar pentru „profesioniști”.

Într-un ceaun (sau o oală cu fund dublu) pus la foc mic se toarnă oțetul și se topește zahărul și sarea. Se adaugă întreaga cantitate mărunțită de ardei iute/capia și se lasă la foc moderat până se leagă compoziția și scade sosul. Compoziția trebuie să fie cât de cât închegată, dar sosul trebuie să curgă din lingură.

După ce dulceața de ardei este gata, trebuie pusă imediat în borcane mici, încă fierbinte, și apoi se sigilează capacul. Se învelesc borcanele cu o pătură pentru a se răci încet până a doua zi, apoi se pot pune în cămară la rece.

Eu am folosit această dulceață de ardei iute la carnea de vânat, de vită, de porc, de pasăre dar și la pește, hamburgheri și cartofi. Este delicioasă!

Abonează-te la blog prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 458 de abonați.

Author: Bogdan Cojocaru

Partea tehnică de pe acest site. Îmi place la nebunie să mănânc preparatele care apar pe aici :) . Tot timpul în căutare de ceva nou în online. Pasionat de fotografie și drumeții, soț și tătic cu normă întreagă

Share This Post On

Submit a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

Share This

Un share ne ajută să publicăm mai multe rețete! Mulțumim!

Shares