Fursecurile acestea sunt foarte asemănătoare la gust cu pricomigdalele: crocante la suprafață și moi si puțin chewy înăuntru. Pot fi umplute cu o multitudine de creme sau mâncate pur și simplu așa. Eu le-am umplut cu ganache de ciocolată neagră, același din rețeta de trufe. Alte variante ar fi gemul de caise, gemul de zmeură sau Nutella. Rețeta este una împrumutată de la faimoasele macarons, numai că este un pic mai ușor de realizat.
Timp de preparare: 1 1/2 ore
Cantitate: cca. 40 de bucăți
Ingrediente:
- 115 g făină de migdale
- 230 g zahăr pudră
- 144 g albuș de ouă la temperatura camerei.
- 72 g zahăr tos
- semințele de la un baton de vanilie
- 1/2 linguriță sare
Pentru ganache:
- 100 g ciocolată neagră 55%
- 12 g unt
- 80 ml smântână lichidă pentru frișcă
- o linguriță esență de rom/vanilie/Baileys (opțional)
Mod de preparare
Cuptorul se încinge la 150 grade C. Și se pregătesc 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt.
Făina de migdale și zahărul pudră se cern împreună iar dacă mai rămân bucățele de migdale în sită, lăsați-le deoparte.
Ca să aduceți ușor ouăle la temperatura camerei, puteți să le lăsați câteva minute într-un bol cu apă călduță, nu fierbinte. Aveți grijă când spargeți ouăle să nu aveți nici urmă de gălbenuș în albușuri. Albușurile, zahărul tos, semințele de la un baton de vanilie și sarea se bat cu mixerul până devin albe, lucioase și nu curg de loc din bol. În funcție de puterea mixerului vostru poate dura între 10 si 20 de minute. Începeți la viteză medie, și după 4-5 minute, setați mixerul la viteză maximă.
Când albușurile s-au bătut tari, se pune făina de migdale și zahărul pudră peste albușuri și amestecați cu mișcări de sus în jos până se încorporează totul și obțineți o consistență destul de groasă. Nu amestecați prea mult, căci altfel tot aerul va ieși din compoziție și fursecurile nu vor mai crește și nu-și vor păstra forma.
Puneți compoziția într-un poș cu vârf rotund și faceți cercuri de cam 3 cm, la distanță de 2-3 cm între fiecare. Eu am umplut cam 4 tăvi a câte 18-20 de bucăți.
Așteptați 15 de minute înainte de a pune tava la cuptor. Astfel fursecurile vor forma o pojghiță subțire deasupra și nu se vor întinde sau crăpa.
Fursecurile se bagă la cuptor pentru 16-18 minute. Dacă observați că se ard într-un colț al tăvii, întoarceți la jumătatea timpului tava.
Ca să verificați dacă s-au făcut, ridicați un fursec de pe hartie. Dacă se desprinde ușor de pe tavă, s-au făcut. Lăsați tava să se răcească și apoi scoateți fursecurile.
Pentru Ganache
Se taie ciocolata neagră în bucăți mici. Smântâna lichidă pentru frișcă și untul se pun la încălzit la foc mic. Când aproape fierb se iau de pe foc și se toarnă peste ciocolată. Se lasă pentru 1-2 minute și apoi se amestecă cu o spatulă până se omogenizează totul. Adăugați acum puțină aromă de rom sau 1 lingură de rom sau Baileys. Ganache-ul se lasă să se răcească la temperatura camerei, până acesta se întărește atât cât să poată să fie întins fără să curgă, cca 20-30 minute.
Se împerecheză fursecurile astfel încât să se potrivească cât mai bine la mărime și se umplu cu puțin ganache.
Poftă bună!
Ce mai caută lumea
- fursecuri migdale
27 februarie 2015
arata mniaaam, as vrea a fac,dar cam complicate masuratorile … trebuie neaparat sa ai cantar de bucatarie 🙁 spune’mi te rog,macar la oua,cam càte inseamna 144 g de albus (de la càte oua ai pus ) ? merci 😉
27 februarie 2015
Buna Tabita,
Iti recomand sa folosesti un cantar de bucatarie pentru reteta aceasta. Daca nu ai, in general albusul unui ou mare are cam 30 de grame, deci ai nevoie de 4-5 oua.