Sărbătoarea Crăciunului….un prilej minunat pentru o prăjitură delicioasă. Tarta cu zmeură și ciocolată mi se pare extrem de potrivită pentru această ocazie: ușor de făcut, gustoasă și deopotrivă magică în combinația de ingrediente.
Timp de preparare:
- timp intermediar de coacere 15-20 min
- timp final de coacere 25-30 min
Cantitate: 1 tartă
Ingrediente –aluat
- 150 g unt
- 3 linguri zahăr tos
- un praf sare
- 250 g făină
- 3 linguri cacao
Ingrediente–umplutură ganache
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 1 plic zahăr vanilinat
- 180g ciocolată neagră – 2 ciocolate
- opțional lichior de portocale sau amaretto sau wiskey – 2 linguri
- zmeură proaspată sau congelată ( pentru o tarta cca 200g)
Mod de preparare:
Zahăr pentru aluat, sarea și untul rece, taiat cubulețe se amestecă cu făina cernută în prealabil cu cacao, până ce obțineți un aluat sfărâmicios, care se poate întinde cu degetele.
Aluatul se întinde în tava de copt, se înțeapă cu furculița, ca să nu crească excesiv la copt și se introduce în frigider pentru circa 30 min. Se scoate tava din frigider și se introduce în cuptorul încălzit în prealabil la 175 grade pentru aproxiamtiv 20 min ( până aluatul s-a copt și are consistența de biscuite).
Între timp se prepară umplutura. Smântâna lichidă cu ciocolata rupă în bucăți se pun la foc mic, într-o cratiță cu fundul mai gros. Se amestecă încontinuu până ce ciocolata s-a topit în totalitate. Se adaugă lichiorul și zahărul vanilinat. Se amestecă ușor.
Se stinge focul și se dă compoziția la răcit pentru 10-15 minute. După ce aluatul s-a copt, se pune umplutura deasupra. Se ornează cu zmeura proaspătă sau cea congelată, dezghețată în prealabil. Se introduce în frigider pentru minim 2 ore. Se poate consuma ca atare sau pudrată cu zahar, dar cel mai bine lângă o lingură de frișcă.
Poftă bună !
Ce mai caută lumea
- tarta cu zmeura
- tarta cu zmeura congelata
- prajitura cu zmeura congelata
- ganache de ciocolata
- tarta de ciocolata cu zmeura
- https://retete-cochete ro/desert/tartacu-zmeura-si-ganache-de-ciocolata-neagra/
4 ianuarie 2013
Ador reteta asta.
8 ianuarie 2013
salut,deci am facut ieri seara,aluatul pentru paine,l am lasat sa creasca cam 2 ore la caldura,si vreau spun ca mi a iesit o paine mai buna ca in povesti,deci,au fost ceva prieteni ieri la mn si pur si simplu au ramas uimiti de ce buna a iesit,recomand tuturora,(problema e ca azi prietenul mi a dat ordin sa ii mai comand una 2,de park le comand de la brutarie,uratimi noroc,aaa inca ceva,eu am facut painea nu tocmai mare,am facut mai subtire ceva, probabil ca s a copt mai rpd si e mai gustoasa ,astazi fac si niste chifle din aluat…..salutari….
15 martie 2015
Apreciez foarte mult retetele dumneavoastra! Am incercat mai multe si au fost un adevarat succes! Va multumesc si va felicit pentru daruirea dumneavoastra!